Day 1 Program

November 20 (SAT)
4pm-6pm PHT (UTC+08:00)

Status of Humanism in Asia

The first set of sessions opens AHC 2021. AHC hosts introduce this year’s theme (Intersectionality of Humanism), as we hear Anya Overmann, President of Young Humanists International, share her thoughts on the topic. Through a panel discussion, we take stock of the status of humanism in the region to give us further context to frame the activities that follow. The panel includes representatives from the Philippines, India, Malaysia, Nepal, Singapore, and Sri Lanka.

4:00pm - 4:05pm (5 mins)

Opening: Filipino Freethinkers

4:05pm - 4:10pm (5 mins)

Welcome Message: Humanists International

4:10pm - 4:25pm (15 mins)

Humanism and Intersectionality - Anya Overmann

4:25pm - 5:55pm (90 mins)

Status of Humanism Panel

5:55pm - 6:00pm (5 mins)

Synthesis

Day 2 Program

November 27 (SAT)
2pm-4pm PHT (UTC+08:00)

Intersectionality of Humanism

Day 2 gets into a number of topics, exploring the many intersections of humanism. A couple of talks start the day, from science and progressive issues with Guy P. Harrison, to secularism and human rights with Sen. Risa Hontiveros (to be confirmed), a legislator from the Philippines. Participants interact through Q&As with the speakers as well as breakout discussions. The day is capped with organisations hosting sessions on various themes: Humanism and Interfaith Relationships with HSS, Humanism and Science with MANS, and Humanism and Climate Change with HAPI.

2:00pm - 2:05pm (5 mins)

Opening: Filipino Freethinkers

2:05pm - 2:20pm (15 mins)

Science for Progressive Humanist Issues - Guy P. Harrison

2:20pm - 2:25pm (5 mins)

Q&A

2:25pm - 2:40pm (15 mins)

Secularism to Protect Human Rights - Sen. Risa Hontiveros

2:40pm - 2:45pm (5 mins)

Q&A

2:45pm - 3:25pm (40 mins)

Breakout: Guided Theme Discussion

3:25pm - 3:35pm (10 mins)

Humanism and Interfaith Relationships (hash.peace)

3:35pm - 3:45pm (10 mins)

Humanism and Science (MANS)

3:45pm - 3:55pm (10 mins)

Humanism and Climate Change (HAPI)

3:55pm - 4:00pm (5 mins)

Synthesis

Day 3 Program

November 28 (SUN)
4pm-6pm PHT (UTC+08:00)

Capacity-building for Humanists

The final day focuses on more practical matters, with two of the most sought out skills for humanists (particularly in very conservative contexts). The first teaches participants about humanist and secular ceremonies, a workshop with Fraser Sutherland (Humanist Society Scotland) and Tale Pleym (Norwegian Humanist Association). The second gives an introduction to digital security for humanist advocates and activists, hosted by Red Tani, co-president of Filipino Freethinkers and advocacy and communications director of EngageMedia.

4:00pm - 4:05pm (5 mins)

Opening: Filipino Freethinkers

4:05pm - 5:05pm (60 mins)

Capacity Building: Humanist/Secular Ceremonies
- Fraser Sutherland and Tale Pleym

5:05pm - 5:20pm (15 mins)

Q&A

5:20pm - 5:25pm (5 mins)

Break

5:25pm - 5:55pm (30 mins)

Capacity Building: Intro to Digital Security - Red Tani

5:55pm - 6:00pm (5 mins)

Synthesis